Terug naar het overzicht

Courgette lasagne (Grip op koolhydraten)

Verse lasagne is héérlijk, daar kan ik niet omheen. Maar lasagne bevat ook onwijs veel calorieën en koolhydraten. Zonde als je dus nét zo goed bezig bent. Een goede vervanging is de courgette lasagne. Zit boordevol vitaminen en mineralen en is laag in calorieën en koolhydraten. Met lekker veel verse groente en kruiden is dit een prima alternatief. Belangrijke tip: laat de courgette wel goed uitlekken, anders blijft er te veel vocht in de ovenschaal.

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • jozo-zout
  • kokosolie of olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 200 – 250 gram gehakt
  • boter om in te vetten
  • gepelde tomaten (uit pot of blik)
  • oregano
  • zwarte peper
  • paprikapoeder
  • ca. 100 gram geraspte kaas of oude kaas

 Ik heb zelf nog een zak groenten mix aan de saus toegevoegd voor extra vezels. 

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de ui fijn en de paprika in grove stukken. Snijd de courgette in lange plakken. dit kan met een kaasschaaf of een mandoline. Bestrooi de plakken met 2 theelepels zout en laat minimaal 15 minuten intrekken. Zo trekt het vocht eruit en wordt en wordt de ovenschotel minder vochtig. Vet de ovenschaal in. Verwarm wat kokosolie of olijfolie in een nokpan en voeg de ui toe. Roerbak de ui en de knoflook een paar minuten. Bak het gehakt rul en gaar. Voeg de paprika toe en roerbak 3 minuten. Voeg de gepelde tomaten en kruiden toe en warm 3 minuten door. Droog met keukenpapier of een schone theedoek de uitgelekte plakken courgette droog.

Vul de ovenschaal met een laagje gehaktsaus, laagje courgetterepen, laagje gehaktsaus en als laatste courgetterepen. Strooi er geraspte kaas overheen. Strooi er als laatste nog wat oregano en/of zwarte peper over. Bak 20 á 25 minuten op 180 graden tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Variatie tip:

Je kunt de geraspte kaas vervangen door mozzarella over de courgetterepen te verdelen en dan wat Parmezaanse of oude kaas erover te raspen.